Allergenen

Wat is voedselallergie?

Voedselallergie is een vorm van overgevoeligheid voor bepaalde ingrediënten die allergenen bevatten. Het afweersysteem van een persoon met voedselallergie reageert op die allergenen. Bekende symptomen zijn jeuk, uitslag, kortademigheid, braken en zwellingen.

Wat is het verschil tussen voedselallergie, intolerantie en coeliakie?

Voedselallergie is een overgevoeligheid voor allergenen, waar het lichaam (soms heftig) op reageert. Bij mensen met een voedselintolerantie reageert het lichaam abnormaal op een bepaalde stof. De intolerantie reacties zijn overwegend milder dan bij een allergische reactie. Mensen met ‘coeliakie’, ook wel glutenintolerantie genoemd, maken antistoffen aan tegen eigen weefsels. Gluten of sporen daarvan zorgen voor schade aan de darmen. Coeliakie is een levenslange aandoening.

Mensen met een allergie weten toch zelf wel wat ze wel en niet mogen eten?

Klopt, maar ze weten niet welke ingrediënten de (chef)kok in zijn gerechten gebruikt. Daarnaast zijn er ‘verborgen’ allergenen. Denk aan pudding die gebonden wordt met gelatine die afkomstig kan zijn van vis.

Heeft u een allergie? Meldt het ons! Wij helpen u graag in uw keuze